1 2 3

XXVIII. Európai Bordalfesztivál Gálakoncert és bormustra

Balatoni Sándor: Szignál
Ifj. Johann Strauss: Bor, dal, asszony – keringő
József Attila – Lakner Tamás: Himnusz a borhoz
Ifj. Johann Strauss: Vadászat – polka
Kálmán Imre: Marica grófnő — Hej cigány
Eisemann Mihály: Én és a kisöcsém – Csa-csa-csak egy cseppet ittam
Wolfgang Amadeus Mozart: Szöktetés a szerájból – Vivat Bacchus
Huszka Jenő: Gül Baba - Borban az igazság

Berecz András – népdalénekes és mesemondó
Bognár Szabolcs – bariton
II. Bordalnok Énekverseny kategóriagyőztesei
Szélkiáltó Együttes
Zengő Együttes
Coro Alpino Monte Caviojo (karig.: Giulio Agostini) – Olaszország
Oktet Deseti Brat / Tenth Brother Octet (karig.: Franc Rizmal) – Szlovénia
Gesangverein Jennersdorf (karig.: Andrea Werkovits) – Ausztria
Bartók Béla Férfikar (karig.: Lakner Tamás; vezényel: Hoffner Tibor és Lakner Tamás)
Pécsi Szimfonietta

Vezényel: Lakner Tamás , Erdélyi Dániel

Jó a buli! (Ez is lesz!) (Kálmán Imre: Marica grófnő – Hej cigány)
Jegyárak: Bormustra jegy: elővételben 6900 Ft, a helyszínen 7900 Ft, Gálakoncert I. rendű jegy: 2900 Ft, Gálakoncert II. rendű jegy: 1500 Ft, Kombinált jegy: elővételben 7900 Ft, a helyszínen 8900 Ft
Jegyvásárlás

JEGYET A BORMUSTRÁRA IDE KATTINTVA TUDNAK.

KOMBINÁLT JEGY MEGVÁSÁRLÁSA IDE KATTINTVA LEHETSÉGES.

 

Ha szeptember, akkor szüret, ha szüret, akkor bor, ha bor, akkor dalolás. Ezt mind garantáljuk szeptember 21-i hangversenyünkön!

Ezen az estén bor által ihletett dalok és zenék várják a közönséget. A magyar, olasz, szlovén és osztrák kórusok mellett itt lesz a Zengő együttes, a Szélkiáltó, a Pécsi Szimfonietta és Berecz András. A műsoron többek között Johann Strauss keringői és polkái, illetve népszerű operettslágerek gondoskodnak a jó hangulatról. Kihagyhatatlan esemény a jó borok és zenék rajongóinak!
 

Mint minden évben, kitűnő BORMUSTRA előzi meg az esti gálakoncertet.

 

"A Pécsi Férfikar Alapítvány kezdeményezésére 1993-óta évente kerülnek sorra a mindeddig egyedülálló fesztiválok európai férfikórusok részvételével. 2023-ban ünnepeljük a bordalfesztiválok 30 éves évfordulóját. A bordalfesztiválok története egyben kelet és nyugat találkozása, amelynek fókuszában Pécs városának két jelentős, fesztiválunkban komplex formában megjelenő arculatformáló eleme áll: a bor és a zene. Az európai országokból érkező énekesek nemzeti, népi hagyományaik felidézésével példázzák, hogy a bor szimbóluma egy közösség összetartozásának."

 

A produkció a Pannon Filharmonikusok és a Pécsi Férfikar Alapítvány együttműködésében valósul meg, támogatja a Nemzeti Kulturális Alap és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata.

A Szélkiáltó együttes 1974-ben alakult a Pécsi Tanárképző Főiskola magyar-ének szakos hallgatóiból. Énekelt verseket adnak elő, akusztikus hangszereken, a versekhez a zenét ők írják. A klasszikus hangszerösszeállítás miatt (hegedű, gordonka, gitár, furulya, ritmushangszerek) alapvetően kamarazenei hangzás jellemzi az együttest, de a groteszk hangvételű versek megzenésítéséhez használnak mindenféle más "hangszereket" is.

Vers és dallam az idők kezdetén még csak együtt létezett. Jellemző, hogy a költészet a lyra nevű ókori hangszerről kapta a nevét. A különböző kultúrákban eltérő időkben ugyan, de végül mindenütt bekövetkezett, hogy a szöveg és a zene teljesen szétváltak, önálló művészeti ágként keltek új életre. Mi megpróbáljuk újra közelíteni őket egymáshoz, egyesíteni őket. Munkánkkal ötven éve őrizzük ezt a réges-régi hagyományt, ezt próbáljuk feleleveníteni.

Koncert kép
Koncert kép

Zengő Együttes – Pécs, Magyarország

Zenekaruk a népzene hiteles megszólaltatására és mai hangzásokhoz való illesztésére törekszik. Műsoraik szerves részeként a tánccal is bizonyítani szeretnék e kultúra magas színvonalát és aktualitását a ma színpadán.

Az 1983-ban alakult zenekar számos rádió és tv-felvételt, valamint öt önálló lemezt készített. Fellépett a hazai színpadokon kívül a világ 18 országában. Az együttes vezetője a Népművészet Ifjú Mestere címet 1980-ban, a KÓTA Népzenei díját 2009-ben elnyert Bergics Lajos.

Coro Alpino Monte Caviojo (karig.: Giulio Agostini) – Olaszország

A kórust 1968-ban az éneklés és a hegyek szerelmesei alapították. Székhelyük a Veneto tartománybeli Előalpokban található Arsiero, ahol 40 amatőr énekes gyűlik össze hétről-hétre a faluból és a környező településekről.

Az évek során számos koncertek adtak Olaszországban és külföldön (Svájc, Franciaország, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Spanyolország, Németország és Magyarország) egyaránt, emellett részt vettek kulturális cserekapcsolatokban és testvérvárosi projektekben is. A kórus repetoárja a tradicionális énekektől a kortárs népdalfeldolgozásokig terjed, utóbbiak közül különösen Bepi De Marzi és Marco Maiero műveit adják elő gyakran. A kórus karnagya az 1964-es születésű Giulio Agostini. Tanulmányait a vicenzai egyházzenei iskolában végezte; orgonista, emellett pedig számos ifjúsági és felnőtt egyházi kórus karnagya már hosszú évek óta. A kórust 2009 óta vezeti.

Koncert kép

Az osztrák „Gesangverein Jennersdorf” egy nagy tradíciókkal rendelkező kórus, amelyet még 1898-ban, férfikarként alapítottak, majd az évek során folyamatos fejlődésen ment át.

Manapság a vegyeskart több mint 40 aktív tag alkotja és fontos szereplői a Magyarország és Szlovénia határán fekvő Jennersdorf kulturális életének. Fiatal kora óta a helyi zeneiskola igazgatója, Andrea Werkovits nagy lelkesedéssel vezeti az együttest, amely folyamatos fejlesztését örömmel és szenvedéllyel végzi. A kórus elnökasszonya Mag. Elisabeth Brunner, aki sokat dolgozik annak érdekében, hogy a kórusnak ne legyen gondja az új tagok toborzásában, bár mindig szívesen fogadják az énekelni vágyókat.

A kórus repertoárja számos különböző műfajt ölel fel: egyházzenei művek, spirituálék és gospelek, a klasszikus kórusirodalom remekei, opera és operett részletek, népdalok, musicalek és még popzenei feldolgozások is hallhatóak tőlük.

A kórus a határokon túl is nagy elismertséggel rendelkezik.

Számos egyházi szolgálaton, világi és spirituálé koncerten, rádiós és tv-s szereplésen vannak túl hazájukban és külföldön egyaránt, a kórus aktív működését pedig számtalan CD-felvétel is jól példázza.

A kórus történetének kiemelkedő pillanatai:

Túrák az Amerikai Egyesült Államokban (1968) és Kanadában (2005), részvétel a „Fidelio” (2006) és a „Szöktetés a szerájból” operák előadásában, koncertturné Rigában (2016), kiállítás és nagy koncert a kórus 125 éves évfordulója alkalmából (2023).

Andrea Werkovits 1996 óta vezeti a kórust. Saját ének tanulmányaival egy időben kezdte a kórus hangképzését és azóta is folyamatosan egyre magasabb szintre vezeti őket. Amellett, hogy keresett énektanár, a helyi zeneiskola megbízott igazgatója és alt szólista is.

Koncert kép
Koncert kép

A fiatal énekesekből álló Oktet Deseti Brat (A Tizedik Barát Oktett) 1980 májusában adta első koncertjét, egy éves próbaperiódust követően. Ennek értelmében a gazdag múltú együttes négy évvel ezelőtt ünnepelhette alapításának 40. évfordulóját.

Az oktett Szlovénia teljes területe mellett fellépett már a volt Jugoszlávia államaiban, csakúgy, mint Olaszországban, Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Oroszországban, Albániában, Magyarországon és Csehországban. Emellett hosszabb turnékon is részt vehettek, egyszer Ausztráliában, kétszer Észak-Amerikában, négy alkalommal pedig Dél-Amerikában. Az Oktet Deseti Brat nagy népszerűségnek örvend a szlovén emigránsok körében. Az egyik dél-amerikai turnéjuk során csatlakozott az oktetthez Ivan Sivec író is, aki a közös utazásuk emlékeit Argentína eldugott tájain az utókor számára is megőrizte a „Megsebzett fa” című könyvében.

Repertoárjuk leginkább a szlovén kórusirodalom remekeiből áll, amelyek a reneszánsztól a kortárs művekig terjednek. De természetesen az énekesek számára nem idegenek a külföldi művek sem. Az oktett különös szeretettel és tisztelettel viszonyul a szlovén népdalokhoz, amelyek a kétmillió ember által alkotott nemzet gazdag örökségéhez nyúlnak vissza. Az Octet Deseti Brat az egyik legfontosabb énekegyüttes a népdalok megőrzésének területén tett erőfeszítéseik tekintetében.

Az oktett működése során eddig 11 kazettát vagy CD-t jelentetett meg. Koncertjeik televíziós közvetítésére is sor került már, továbbá számos tv-műsorban is részt vettek. Emellett felvételeik gyakran hallhatóak a rádióban is, de néhányat a YouTube-on, illetve az RTV Ljubljana archívumában is fellelhetünk. Az Octet Deseti Brat emellett a világ egyik legjobb tenoraként számontartott Luciano Pavarottival is együtt énekelhetett szlovéniai tartózkodása során.

2005-ben az oktett aranyérmet szerzett a németországi Lindenholzhausenben rendezett nemzetközi versenyen. Emellett három alkalommal szerepeltek már Dél-Amerika legnagyobb éneklő fesztiválján, a Canta pueblo-n. Az eredeti felállásból már csak két énekes maradt az oktettben. Az idősebb énekeseket lassan felváltották a fiatalabb, friss hangok. Ezáltal jó kilátások mutatkoznak arra, hogy az Oktet Deseti Brat a jövőben is folytatni tudja működését. Az oktett művészeti vezetője Franc Rizmal.

Bartók Béla Férfikar – Pécs, Magyarország

A kórus 1945-ben alakult, 1980 óta dr. Lakner Tamás Liszt-díjas karnagy vezeti az együttest. Az ő művészi munkájának köszönhetően kerültek fel Európa és a világ kórustérképére. 42 díjat nyertek hazai és nemzetközi kórusversenyeken pl. Debrecenben, Arezzoban, Goriziában, Rómában, Bécsben, Tours-ban.

Kiemelkedő sikert értek el 2006-ban Kínában a 4. és 2008-ban Grazban az 5. Kórusolimpián, ahol kategóriájuk olimpiai bajnokai lettek. 2014-ben újra világversenyt nyertek Pekingben. Európán kívül koncertkörúton vettek részt Amerikában, Kanadában, Argentínában, Brazíliában, Uruguay-ban és Kínában.

Jelentős szakmai elismerésnek számít, hogy a Hungaroton Hanglemezkiadó 2010-ben velük jelentette meg a Kodály Zoltán összes férfikari művét tartalmazó dupla CD-t, szerző összkiadása részeként, mely világpremier volt. 2011-ben ugyancsak a Hungaroton kiadásában ismét elsőként készült el velük Erkel Ferenc kórusműveinek CD lemeze, melyet az ICMA, a nemzetközi zenei újságírók szövetsége a 2011-ben Európában megjelent 10 legjobb kóruslemez közé választott.

Házigazdái az 1993 óta évenként, férfikarok számára megrendezésre kerülő Európai Bordalfesztiváloknak, ahol már több mint 4000 énekes, 36 országból szólaltatta meg nemzetének és a zenetörténet legszebb bordalait. A Bartók Béla Férfikart a bordaléneklés leghivatottabb előadói között tartják számon Európában. Ebben a műfajban hihetetlenül gazdag repertoárt alakítottak ki. Ez a lemez elsősorban a magyar bordalkultúrából nyújt ízelítőt. Ők képviselték nagy sikerrel Magyarországot az „Eurovison Choir of the Year 2017” versenyen. 2022-ben Milazzoban az InCanto Mediterraneo nemzetközi kórusversenyen arany diplomát kaptak. 2024-ben Firenzében a 6. Lorenzo de’ Medici Nemzetközi Kórus Fesztiválon és versenyen arany minősítést kaptak.

 

 

A produkció a Pannon Filharmonikusok és a Pécsi Férfikar Alapítvány együttműködésében, a Nemzeti Kulturális Alap, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata és Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft támogatásával valósul meg. További támogatók: Magyar Művészeti Akadémia, MOL-Új Európa Alapítvány, Ázsia Kincse, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Koncert kép
A hangverseny támogatói, koprodukciós partnerei

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
+36 72 500 300
jegypenztar@pfz.hu

Nyitvatartás
H–Cs: 10.00–18.00
P: 10.00–18.00
Szo–V: zárva, nyitás csak rendezvény esetén annak kezdete előtt másfél órával

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992