1 2 3

Nagyon ott volt ez az évad!

A Pannon Filharmonikusok megtette a magáét. Rendkívül sikeres évadot zárt le 2024 nyarán, a sepsiszentgyörgyi SepsiClassic Fesztiválon való fellépésével. Az OTT VAN évad valóban "nagyon ott volt": a zenekar közel 100 koncertet adott, fellépett több mint 60 színházi produkcióban és az octOPUS edukációs sorozatán belül több mint 20 alkalommal.


A Pannon Filharmonikusok megtette a magáét

 

A Pannon Filharmonikusok rendkívül sikeres évadot zárt le 2024 nyarán, a sepsiszentgyörgyi SepsiClassic komolyzenei fesztiválon való fellépésével. Az OTT VAN évad valóban "nagyon ott volt": a zenekar közel 100 koncertet adott, fellépett több mint 60 színházi produkcióban és az octOPUS edukációs sorozatán belül több mint 20 alkalommal. A zenekar muzsikusainak számos kamarafellépése volt, és egyedi kamarazenei sorozatot adtak a Kodály Központ Kocsis-termében. A 20 éve megújult zenekar méltóképpen búcsúztatta el Bogányi Tibort, és fogadta új vezető karmesterét, Kesselyák Gergelyt. Az évad során számos sikeres próbajátékot hirdetett, melynek köszönhetően hét új művészt üdvözölhet majd a zenekar soraiban a publikum szeptemberben.

A minőség nagykövetének számító Pannon Filharmonikusok a 2023/2024-es évadban ott volt a rezidens zenekarként a Kodály Központban, állandó bérletsorozatot magáénak tudó zenekarként a Müpában, és meghívott bérletes koncertet adó zenekarként a bécsi Musikvereinban is. Mindezeken felül koprodukciós együttműködések keretében fellépett a Fesztiválakadémia Budapest nyári fesztiválján, a Filharmónia Magyarország Zeneszüret Fesztiválján José Cura vezényletével, a Cziffra György Fesztiválon Budapesten és PÉcsett Balázs Jánossal, a Virtuózok Nemzetközi Döntőjében Placido Domingo közreműködésével. A 2023/2024-es évadban a nemzetközi zenei élet olyan jeles képviselői játszottak együtt a zenekarral, mint Sunwook Kim, Maxim Rysanov, Andreas Ottensamer, Vilde Frang, Leonardo Caimi, Piero Terranova, Nadia Vella, Ji Hoon Son, Mitrasca Rebecca-Astrid, José Cura, Leo McFall, Jennifer Pike, Nicolò Umberto Foron, Boon Hua Lien, Malgorzata Cieszko, Zarina Zaradna, Teo Gertler, Ondřej Toman, Dimash Qudaibergen, Placido Domingo Jr., Petar Čulić, Amelia Anisovych, Elina Nechayeva, Amelia Anisovych, Ninh Duc Hoang Long, Rafael Aguirre, Valentine Michaud, Gabriel Bebeselea, Gérard Korsten, Charles Olivieri-Munroe és Milan Rericha.

 

  

Az együttes a magyar zenei élet jeles képviselőivel is együttműködött, és az évadban számos kortárs magyar mű bemutatójára is sor került. A zenekar partere volt többek között Kelemen Barnabás, Pasztircsák Polina, Bogányi Gergely, Miklósa Erika, Berecz Mihály, Török Levente, Baráti Kristóf, Balog József, Balázs János, Kovács Szilárd Ferenc, Balogh Ádám, Kolonits Klára, Dinyés Dániel, Ifj. Sárközy Lajos, Schöck Atala, Molnár Levente, Káli Gábor, Héja Domonkos, Keller András, Brickner Szabolcs, Cser Krisztián és még sokan mások.

A zenekar a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködésben bemutatta Vajda János Weöres Sándor szövegeire írt, Töredékek - A teljesség felé című kantátáját, valamint a Müpával együttműködésben Orbán György II. szimfóniáját. Az ősbemutatókon túl számos alkalommal adta elő
kortárs és klasszikus magyar szerzők alkotásait.

Az évad különlegessége volt a halottak napi koncert, melyen Tompa Andrea Artisjus-, Déry Tibor-, Márai Sándor- díjas, Libri irodalmi díjas prózaíró saját szövegeit olvasta fel a zenei részletek gyűrűjében.

Szintén egyedi estére került sor a Múzeumok Éjszakáján, melyen a 20 éves együttest bemutató tárlatokon felül Kesselyák Gergely Missa Allegra című, alig huszonévesen írt művének bemutatására is sor került. Ezen az estén hallhatta a közönség Schönberg Megdicsőült éj című korai, még az atonális művészetét megelőzően írt darabját, a Kesselyák Gergely által keresett „szép XX. század” egyik kiváló példáját. A mű annak a belső minőségi meghallgatásnak, az egyéni felkészültséget vizsgáló megmérettetésnek volt a zenekari anyaga, amelynek előadásával a zenekar minden egyes muzsikusa bemutatta a független szakmai zsűri előtt a pillanatnyi felkészültségét.

  

 

Az évad kiemelkedő eseménye volt a Magyar-török  kulturális évad keretében a 2024 januárjában Isztambulban és Ankarában adott hangversenypáros Kesselyák Gergely vezényletével, valamint a bécsi Musikvereinban adott koncert, melyre idén már két busszal érkeztek Pécsről és Budapestről a zenerajongók.

  



A Pannon Filharmonikusok, a Kodály Központ rezidens együttese sikerrel eljátszotta minden előre meghirdetett bérletes koncertjét: a csütörtök esti Kodály-sorozatban 8, a péntek esti Flörtben 4, a szombat koraesti Pannonicumban 5, az ünnepek alkalmával adott Musica Sacra sorozatban 3 koncertet adott, míg a fővárosi Pannon bérletben 5 hangversennyel szórakoztatta a közönséget. A következő évadban ugyanezeket a sorozatokat meghirdető együttes régi bérletesei szép számmal meghosszabbították a bérletüket, új bérletek a sorozatok első koncertjéig válthatók. A zenekar több éve futó octOPUS edukációs programcsomagja az elmúlt évadban is rengeteg gyereket vonzott. A Lázár Ervin Program keretében kibővült sorozat a csecsemőktől a felnőtté váló fiatalokig minden korosztály számára kínál koncertet. A nagy érdeklődésre tekintettel a sorozat a következő évadban kibővül.

 

   

A lezáruló 2023/2024-es évadban a Pécsi Nemzeti Színház zenés színházi produkcióival együtt közel 80.000 fő látogató élvezhette a zenekar játékát.

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
+36 72 500 300
jegypenztar@pfz.hu

Nyitvatartás
H–Cs: 10.00–18.00
P: 10.00–18.00
Szo–V: zárva, nyitás csak rendezvény esetén annak kezdete előtt másfél órával

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992